11 Temmuz 2014 Cuma

Japon Mum Grafikleri

Japon Mum Grafikleri

Finansal piyasaların analizi için kullanılan birçok araçtan biri de Japon Mumudur. Mumlar, Japonlar tarafından pirinç ticareti konusunda kendilerine yardımcı olması amacıyla 17.yüzyılda yaratıldı. Mumlar, günümüzde alım-satım yapanlar arasında büyük ölçüde bu grafik tekniğini batı dünyasına tanıtan Steve Nison'un çabalarıyla popüler hale gelmiştir. Mumlar, biçimlerinden dolayı grafiklere işlenen fiyatların okunmasını kolaylaştırırlar.
Mumlar, günümüzde temel olarak teknik analistler tarafından piyasanın duyarlılığı hakkında ipuçları olarak kullanılırlar. Alım satım yapanlar, mumları kullanarak trenddeki değişikleri hızlı bir şekilde fark edip, tepki verebilirler.

Mum Nedir?
Mumlar bir finansal varlığın açılış ve kapanış fiyatlarının, yüksek ve düşük değerlerinin grafik şeklinde gösterimini içeren bir çubuk grafik tipidir. Ayrıca, mumlar bir varlığın açılış fiyatının üstünde veya altında kapanıp kapanmadığını da gösterir. Aşağıdaki şema basit bir mumun nasıl göründüğünü göstermektedir.
Bu şemadan, mumların aslında her iki ucundan da yanan bir mum gibi göründüğünü görebiliyoruz. İki “fitil” arasındaki alan “Gerçek Gövde” olarak bilinir; normalde siyah/beyaz veya kırmızı/mavi olarak gösterilir. Analist yalnızca bir bakışta, gerçek gövdenin renklerine göre varlığın açılış fiyatından daha yüksek (beyaz veya mavi) veya daha alçak bir değer (siyah veya kırmızı) ile kapanıp kapanmadığını söyleyebilir.
Gerçek gövdenin üstündeki veya altındaki alanlar (fitil), sırasıyla üst gölge ve alt gölge olarak bilinir. Gölgeler finansal varlığın işlem gördüğü en yüksek (üst gölge) ve en düşük (alt gölge) fiyatları gösterir.
Yukarıdaki şemaya göre, soldaki mumun (siyah mum) açılış fiyatından daha düşük seviyede kapandığını söyleyebiliriz. Sağdaki mum (beyaz mum), kapanış fiyatının açılış fiyatından daha yüksek olduğunu göstermektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder